Filed in #Könyvmolypéntek 8. rész December Egyéb kategória film Könyv Kötelező olvasmányok Read&Speak rövidítés Rsblog sorozat tervek

Könyvmolypéntek 8.- Kötelező rövidítve vagy filmen?

OLVASÁSI IDŐ: KB. 3 perc

A mai résznek igazából egy héttel korábban kellett volna megjelennie, azonban technikai okok miatt sajnos ez nem történt meg. A tárhely szolgáltatónak problémái voltak, pont azzal a szerverrel, amelyen a blog is található. Egy piros pont jár nekem, mivel én hívtam fel rá a figyelmüket, hogy valami napok óta nem stimmel, így szerencsére ki tudták javítani a hibát. Most már érkezzen a Könyvmolypéntek újabb része! Erre az estére újra a kötelező olvasmányokhoz nyúlok, azonban most nem ellenük fogok érvelni, hanem a három rossz közül két „jobb” rosszabb lehetőségről fogok írni.

Ez a téma nem is lehetne aktuálisabb, hiszen mikor órán a kötelezőkről tanulunk, akkor általában nem az az első, ami eszünkbe jut, hogy el kellene  olvasni, hanem az, hogy hogyan is lehetne megúszni. Ilyenkor szóba jöhet az olvasó napló, elmeséltetni azokkal, akik elolvasták, netán meghallgatni hangos könyvként, de a legnépszerűbb mégis csak a rövidített változat elolvasása vagy a filmadaptáció megnézése.

Kötelező rövidítve:

A hosszú-hosszú olvasmányok kikerülésére mi más lehetne az egyik legkönnyebb megoldás, mint elolvasni 10-20-24-30 oldalban. (Kiadványtól függő) Ezeket a könyveket, azonban nem arra a célra szánják, mint azt sokan gondolják. Szerintem a cél az lenne, miután nyáron mindenki elolvasta és a tananyagban a kötelezőhöz érnek  akkor feleleveníteni, tulajdonképpen miről is volt szó.

Ilyen szemszögből nézve nagyon hasznosak ezek az olvasmányok, viszont gyakran nem lehet belőlük megérteni, pontosan mi is a lényege az olvasmánynak, felületesek vagy túl rövidek. Mostanság, viszont magyartanárunk már annak is örül, ha legalább olvasunk valamit és foglalkozunk a témával. Ezen esetben ajánlani tudnám még, hogy mindenféleképpen nézzétek meg filmen is az adott olvasmányt.

Kötelező filmen:

A másik népszerű rövidítési módszer a filmadaptáció megnézése. Személy szerint én is jobban kedvelem. Ebben a tanévben média órám is van, ahol pontosan ezt csináljuk, és én nagyon élvezem. Igazából mást sem kell csinálni, mint 2 óra hosszán keresztül bámulni a képernyőre. ( Ezt nem az órára vonatkoztatva írtam, hanem magáról a módszerről! ) Elég sok kötelező olvasmány megtalálható filmes verzióban is és gyakran szöveg-hűek is. Persze előfordul, amikor teljesen mást kapunk, mint ami a könyvben volt, de az eseménytörténetet, azért általában valamilyen formában megtartják. Amikor több változat is készült, érdemes filmadaptációkkal foglalkozó oldalakon, fórumokon véleményeket keresni, hogy akik már látták, netán olvasták is melyiket ajánlják.

Köszönöm, hogy elolvastad! Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek! Két ünnep közt, még utoljára találkozunk ebben az évben! Januártól természetesen a megszokott módon folytatódik a Könyvmolypéntek. Szomorú hírnek annyit, hogy azok a részek már igen közel lesznek a véghez, de nem elképzelhetetlen egy második évad is! 🙂

Véleményeket szívesen fogadok!

ˇˇKÖNYVES IDÉZETEKˇˇ