Filed in #afellegekben 1.rész 2020 Caraval Fantasy Írónő Kolibri Könyv Könyvek Könyvvélemény November Read&Speak ReadandSpeak ReadnSpeak Rsblog sorozat Stephanie Garber Trilógia Vasárnap

Stephanie Garber – Caraval

OLVASÁSI IDŐ: KB. 6 perc

Sziasztok! A szemfüles Instagram Követőim már láthatták, hogy a hétfői storymban elhintettem egy információmorzsát, miszerint a héten két újabb bejegyzéssel is érkezem a blogra. Ezzel a cikkel ezen ígéretem valóra is váltom, mivel a FearTWD 6. évados véleménycikkem után egy könyvértékelést hoztam Nektek, méghozzá Stephanie Garber Caraval című regényéről.

Egy legendás versengés…
Egy magával ragadó románc…
Két lánytestvér eltéphetetlen köteléke…

Scarlett Dragna eddig még egyetlen napot sem töltött távol attól a kicsi szigettől, ahol ő és a húga, Tella, hatalmaskodó, kegyetlen apjuk keze alatt felnövekedtek. A történet azzal indul, hogy az apa házasságra kényszerítené Scarlettet, ami egyszeriben véget vetne a lány hosszú évek óta tartó álmodozásának a messzi szigeten zajló Caravalról, a földkerekség legvarázslatosabb előadásáról, amelynek közönsége szintén a játék résztvevőjévé válhat.
Azonban épp ebben az évben végül megérkezik a várva várt meghívó, amiről Scarlett annyit álmodozott. Tella elhatározza, hogy elmegy a Caravalra, és egy titokzatos matrózzal elraboltatja Scarlettet is. Csakhogy amint odaérnek, kiderül, hogy Tella eltűnt: az ő elrablója a Caraval ördögien mesteri szervezője, Legend. Scarlett hamarosan megérti, hogy a húga az idei Caraval kulcsfigurája, az egész játék körülötte forog: az lesz a győztes, aki Tellát megtalálja.
Scarlett többször is végighallgatja a figyelmeztetést: bármi is történjék a Caraval során, az mind csak a fantasztikusan kidolgozott előadás része, de ő, szegény, még be se lépett, máris bábuként kezd lépkedni a mágia és a szívfájdító szerelem sakktábláján. Hanem akármi is a Caraval, valóság vagy sem, neki mindenképp meg kell találnia a húgát, mielőtt véget érne a játék utolsó, ötödik éjszakája, máskülönben a beinduló veszélyes dominóhatásra Tella örökre eltűnik a világból.
Isten hozott, légy üdvözölve a Caravalban! De légy óvatos, nehogy túl messzire röpítsen a képzeleted!

Vélemény:

Magával a művel legelőször még a megjelenési évében találkoztam, viszont megvallom Nektek őszintén, nem igazán keltette fel az érdeklődésemet. Mondjuk azt megjegyezném, hogy a borítója mindig is tetszett, de maga a tartalma nem igazán érdekelt. A mostani eszemmel ezt a döntésemet szánom-bánom és őszintén sajnálom, hogy nem 2017-ben olvastam el ezt a regényt. Ugyanis akkor várhattam volna a második, majd harmadik kötetre, mint ahogy anno a Silber-trilógiával tettem. Valljuk be, egy regény folytatására várakozni tök izgalmas, hiszen folyamatosan fent tartja az ember érdeklődését és azon agyalunk, hogy mi történik majd a főszereplőinkkel, ugyanilyen izgalmas lesz-e a folytatás stb..

Végül is a karanténból kirepülve, szeptemberben sikerült beszereznem a Caravalt és hozzá is láttam az olvasáshoz. Szinte egyből beszippantott a regény. De tényleg! Nagyon kevés ilyen alkalom van, amikor ennyire belemerülök egy könyvbe és benne is maradok. Pedig a borítóján egyértelműen ott áll: „Ne feledd, ez csak egy játék”.

A történetet két testvérpár szemszögéből ismerhetjük meg, akik élete tele van fájdalommal, lemondással és szenvedéssel. Scarlett egyik nagy vágya az, hogy életben tartsa a húgát (egy ilyen édesapa mellett ez teljesen érthető). A másik pedig, hogy egyszer eljusson a Caravalra, amelyről gyermekkorában annyi szépet hallott.
Az idősebb lány mindent megtesz azért, hogy ha csak egyszer is, de részese lehessen ennek a csodának. Több év sikertelen levelezés után egyszer csak felcsillan a remény, ugyanis az utolsó levelére válasz érkezett a játék főmesterétől, Legendtől három meghívóval Scarlett és húga, valamint a vőlegénye részére. Komoly belső őrlődés után, na meg egy kis külső rásegítéssel csak elindulnak a Caraval szigetére.

Itt Julian lesz a társa, akit még Trisda szigetén ismert meg. A játék elején ismertetik a szabályokat, majd kezdetét veszi a „mulatság”. Rendkívül érdekes és izgalmas az a világ, melybe a lányok és Julian által belecsöppenünk. Én alapból szeretem a mágiával és varázslattal kapcsolatos olvasmányokat, szóval engem már itt megvett az írónő. Viszont ez valami teljesen más volt. Ugye az egész Caraval egy színtársulat és nagyon sok mindenről kiderül, hogy nem is valós, (persze ez az egész nem valós még a könyvben sem) de ugyanakkor mégis. Lehet egy kicsit bonyolult, amit írok, de na akkor is így van. A főszereplő helyében és is nagyon nehezen tudtam volna különbséget tenni, hogy mi az, ami tényleg megtörtént és mi az, ami nem. Az ember olyan részletes leírást kap, hogy teljesen úgy érezzük, mintha mi is a játék részesei lennénk és nagyon könnyen azonosulhatunk bármelyik főszereplővel. Scarlett tökéletesen testesíti meg a gondoskodó nővért, Tella az engedetlen és új dolgokra kíváncsi kishúgot, míg Julian, azt a személy, aki belerondít ebbe az egész idilli vagy inkább idillinek kicsit sem nevezhető kapcsolatba.

Egy kicsit kitérnék magára a Caravalra is. Amint már korábban említettem, ez egy színdarab, egyben játék is, melynek a meghívóval rendelkezők válhatnak részeseivé. Hamar kiderült, hogy azért ez jóval több, mint egy kis móka. A „darabban” aktív, valamint passzív formában is részt lehet venni, magyarán nézőként. Sokan járnak ide csak vásárolgatni, hiszen itt olyan dolgokat is be tudnak szerezni az emberek, amit sehol máshol. A játékmester maga Legend, akit még senki nem látott, de mindenféle legenda övezi kilétét, személyiségét. Minden évben más és más feladatok vannak, melyek teljesítője egy jutalmat is elnyerhet. A mostani Caraval igazán különleges, hiszen a nyeremény nem más, mint egy kívánság, amit Legend teljesít. Az események révén Scarlett hamar a középpontba kerül, hiszen a feladat nem más, mint az eltűnt lányt, Donatella Dragna-t (aki ugye Scarlett szeretett kishúga) megtalálni. Ezen kaland során Scarlet elképesztő személyiségfejlődésen megy keresztül, ezáltal teljesen új oldalait mutatja be számukra az írónő.

Rengeteg mindent írhatnék még magáról a könyvről, viszont én egy másik formáját szeretném most választani annak, hogy felkeltsem az érdeklődésetek. Ezért a bejegyzés végén néhány kérdéssel készültem és ezekkel szeretnék elköszönni. Te milyen messze mennél el, hogy megmentsd azt, akit a legjobban szeretsz? Mit tennél, hogy bizonyítsd, mennyire fontos számodra? Na és akkor mit tennél, ha örökre elveszíthetnéd? A válaszokat megtalálod a könyvben! Olvassátok el, garantálom, hogy megéri! Izgalmas, eseménydús, rengeteg váratlan fordulattal teli és egyben megható. Kell ennél több?

U.I.: Egyúttal beszereztem a könyv folytatásait is, viszont egyre inkább közeleg a vizsgaidőszak, így nem tudom, hogy mikor lesz legközelebb könyves cikk vagy bármilyen cikk a blogon. Igyekszem majd időt találni rájuk, természetesen a listámon előre vettem őket, így prioritást élveznek olvasás szempontjából.

Köszönöm, hogy elolvastad!

ˇˇKÖNYVES IDÉZETEKˇˇ