Filed in #Könyvmolypéntek 2017 6.rész A tigris ökle December Interjú Magánkiadás Nicole Legian sorozat Undergroundkiadó

Könyvmolypéntek 6. – Interjú a magánkiadásról

OLVASÁSI IDŐ: KB. 6 perc

A sokak által kedvelt péntek esti sorozat végre visszatért! A mai napon Nicole Legian írónő közreműködésével megismerkedhettek a magánkiadás lépéseivel testközelből. Köszönöm szépen, hogy elfogadtad a felkérésem. Remélem sokak számára hasznos kis útmutató/ támaszpont lesz! Érkezzenek is a kérdések!

Mikor döntöttél úgy, hogy szeretnéd az általad leírt sorokat a kezedben tartani?

Igazából jó ideig a könyv csak a laptopom memóriájában létezett, de sok ismerős kérdezgetett, hogy nem tudnám-e kinyomtatni? A válasz mindig az volt, hogy 600 oldalt sajnos nem.
Egyetlen barátom veselkedett neki és vette az akadályt sikeresen, hősként végigolvasta számítógépen és szegény azóta várja a folytatást.

Aztán jött a nagy felismerés, hogy léteznek magán kiadók, ahol elérhető összegért meg lehet oldani a kiadást és nem kell előre rendelni több száz példány nyomtatását. Anyukám kiadta a könyvét így, majd megkérdezte, hogy névnapi ajándékként szeretném-e, ha az enyémet is kiadnánk? Itt dőlt el, hogy a regényből bizony könyv lesz nemsokára.

Mikor kezdtél el kiadót keresni?

Nem kerestem, kaptam, ajándékba. Anyukám talált az Underground Kiadóra. Nem tudom a pontos történetet, hogy ki és mikor, hogyan ajánlotta neki. Akkoriban ő aktívan fórumozott és a Vavyan Fable rajongói klubban aktívan folytatott szociális életet, ha az emlékeim nem csalnak, akkor onnan valaki ajánlotta a kiadót, de lehetséges, hogy csak a magán kiadást és utána jött a böngészés, hogy melyik kiadó is legyen.

Miért az Underground kiadót választottad?

Két opcióm volt akkor, amikor választanom kellett. A Publio és az Underground. Az árakat és a véleményeket összehasonlítva a Underground nyert, de azóta sajnos a kiadó a szerződés ellenére megszüntette a könyv nyomtatását, aminek még így egy évvel később sem sikerült (nem volt időm…) utána járni. Az ok, hogy a 600 oldal feletti könyvek nyomtatása túlságosan költséges és A Tigris Ökle bizony több. Ajánlottak alternatívákat, mint két kötetbe szedni vagy megrövidíteni a könyvet. Az előbbit nem akartam, mert az nagyon megdrágította volna a könyvet, a második opció meg, hát fogd a gyereked és vágd le egy darabját (részletezzem, vagy meg van így is az érzés?).

Milyen munkálatok előzték meg a könyvkiadást? (Borító, Tördelés, Lektorálás stb..)

Azt jó tudni, hogy a magán kiadóknál többféle lehetőség is létezik. Lehet leadni teljesen kész PDF fájl-t, vagy szerkeszthető kéziratot és kiválasztani, hogy mit szeretnék, hogy a kiadó csináljon meg, mi az amit mi magunk fogunk. Az én esetemben a lektorálás Anyum kezét és idejét dicséri, Abigail Ergal néven publikál; a könyvborítót az Öcsém tervezte és csak a tördelés maradt a kiadóra.

Merült-e fel bármilyen a szerződésben nem foglalt plusz költség?

Nem volt semmilyen plusz költség, az ár akkor magában foglalta a tördelést, egy teszt könyv kinyomtatását, amit kipostáztak Anyumnak, ő újra végig olvasta és javította, majd vissza postázta. Ez a javított példány került felhasználásra a kiadó által, hogy véglegesítsék a könyvet. IBAN számot intéztek és ha jól emlékszem megküldték a köteles példányt a könyvtár részére is. Ekkor felajánlották a lehetőséget, hogy megvásárolhatom a saját példányaimat és elérhetővé tették a könyvet a honlapjukon megrendelésre.

Mennyi idő alatt készült el a könyv?

Írása vagy a kiadása? A kiadás, huhh, nekem rengeteg okból csúszott. A legfőbb gond a karácsony volt. A kiadó megadta a határidőt, amit lekéstünk, mert Anyukám épp látogatóban volt nálam itt Londonban és így nem tudta a kijavított példányt időben visszaküldeni. Utána pedig hátrébb sorolódott az én könyvem, mert azokra koncentráltak, amik még meg tudtak jelenni Karácsonyra. Aztán jöttek az ünnepek és végül csak a következő év elején született meg A Tigris ökle kézzelfogható, megszagolható és lapozható teste.

Hány példányszámban rendelted meg, miért?

Igyekszem visszaemlékezni és szerintem 5-6 példányt a szűk család részére és egy barátnőmnek. Nagymamám és párom Nagyija is imádta, amiben csak az a vicces, hogy én úgy gondoltam ez a könyv inkább a fiatalabb nőket fogja érdekelni, akik nem bánják, ha a férfiak nem csak kedvesek és sármosak, de nem átallnak a ringben kiállni az ellenféllel avagy fiatalabb férfiakat, akik nem bánnak küzdősportokról olvasni némi romantikába és krimibe csomagolva.

Amennyiben nem vagyok indiszkrét, gondolom az olvasókat esetleg érdekelheti, hogy milyen a jutalék eloszlása? Megtérült-e a ráfordított költség?

Semmi gond, nem titok. Az árazás ennél a darabonkénti nyomtatásnál javarészt a kiadó bevétele. A kiadó megírta, hogy mi a gyártási ár és én megmondhattam, hogy mennyi jutalékot tegyenek rá nekem. Úgy rémlik nekem 150.- Ft hasznom van egy eladott példányon. Szerintem nagyjából a fele megtérült a kiadási költségnek, de pontosan nem kérdeztem utána, mivel nem túlzottan sok példány kelt el. Egyrészt a könyv témája nem mindenkit vonz, ami teljesen rendben van, másrészt viszont ennél a típusú kiadásnál a marketing teljes egészében az íróra hárul a kiadó helyett. Én elkövettem azt a hibát, hogy csak a megjelenés előtt pár nappal kezdtem bele a könyv promotálásába, így elvesztettem azt az időt, amikor össze tudtam volna gyűjteni a rajongókat és be tudtam volna vonni őket az előkészületbe. Másrészt a marketing komoly költségekkel jár és elképesztően időigényes, erre is érdemes előre gondolni.

Van-e valamilyen problémád a kiadóval kapcsolatosan?

Van és ezt elég őszintén le tudom írni. Az első probléma (nem tudom, hogy azóta változtattak-e), de nincsen interneten elérhető felület, ahol megtudnám nézni az eladásaimat. E-mail-n kell kérdezni, ahonnan általában napokkal később jön a válasz. Átláthatatlan és nem túl megbizható rendszer.

Másrészt meg, hiába vagyok velük szerződésben, nem jelenik meg a könyv és úgy hiszem ez elég nagy gond. A már említett ketté választás és rövidítésen túl, felajánlották a könyv nagypéldányban nyomását. E-mail ment (mert akkor épp volt egy kis félretett pénzem, mondom egy életem egy halálom, belevágunk), erre az e-mailre több, mint egy éve várom a választ. Tudom, persze az én hibám is, mert mondjuk vehettem volna az erőt és energiát, hogy megint rákérdezzek, de nem tettem, mert én is ezer felé szakadtam és kisebb gondom is nagyobb volt ennél. Ekkor megkerestem másik kiadót is, ahol megint csak elakadtam az egyeztetéssel. Így maradt a könyv e-book formátumban, ami a mai napig kapható a bookandwalk oldalán. Őket viszont szeretettel ajánlom, nagyon-nagyon segítőkészek, az egyetlen kihívás, hogy csak vállalkozóként lehet velük szerződni a könyvkiadásra, viszont itt nagyobb a bevétel is és online tudom ellenőrizni az eladott példányszámot.

Várható-e a könyved újbóli megjelenése?

Szeretném, de egyelőre nem volt érkezésem rá, hogy kiadót keressek. A cikk megjelenésekor már elvileg a saját kis otthoni irodám úrnője leszek és nagyon szeretném, ha sikerülne ezt is elintézni, illetve a folytatást is szeretném végre befejezni. (Kopp-Kopp-Kopp).

Nagyon szépen köszönöm, hogy minden kérdésemet megválaszoltad! További sikereket kívánok neked! Továbbá kívánom a könyv újbóli megjelenését!

ˇˇKÖNYVES IDÉZETEKˇˇ