Filed in #Könyvmolypéntek 2017 3.rész Egyéb kategória Hestia Potter Interjú Legendary Legendary-lázadás Rsblog sorozat

Könyvmolypéntek 3. [EXTRA] – Interjú Hestia Potter írónővel a Legendary – Lázadás szerzőjével

OLVASÁSI IDŐ: KB. 8 perc

A Könyvmolypéntek nevű cikksorozatom országhódító túrájának 3. részéhez érkezett, ezért a mai rész extra, azaz nem szokványos lesz. A mai napra egy interjút hoztam nektek Hestia Potter írónővel. Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésem és válaszoltál a kérdéseimre. A könyvéről a véleményem nem is olyan rég olvashattátok itt a blogon.

Hogyan találsz időt az írásra?

Többnyire éjszaka írok. Olyankor minden olyan csendes, nincs ami megzavarjon és órákra képes vagyok elmerülni az általam teremtett világban.

 Amikor én sétálok a Peremen érzem az esős erdő illatát.

Napközben is tudok írni és ugyanilyen vehemenciával elmerülni az írásba. Ilyenkor gyakran ég oda az ebéd, ezért praktikusan maradtak az éjjelek.

Mennyi ideig írtad a könyvet?

Körülbelül 4-5 hónap alatt megírtam, de ugye utána még jött a lektorálás, tördelés, nyomda keresés folyamata. Előtte pedig egy 5 éves tervező munka előzte meg, mire kialakultak a fejembe a világok és a történet szálak.

Mikor támadt a könyvírás ötlete?

Kiskamaszként kezdtem novellákkal. 15 évesen kollégista lettem  és az ott rám szakadt rengeteg élmény és „én idő” indította el nálam ezt a folyamatot. Akkoriban lettem könyvmollyá is. Az elmúlt 15 évben megfigyeltem, hogy akkor írok érdekes módon a legjobban, akkor tudok igazán mély érzéseket átadni, amikor szomorú vagyok. Az akkori novelláim többnyire szerelmi bánatot és a felnőtté válás egyéb rögös lépcsőit dolgozza fel. Az írás által, attól, hogy kiírom ezeket a dolgokat magamból, meglepő módon könnyebben engedem el és dolgozom is fel a fájdalmat.

A napokban jelentkeztem egy novella pályázatra a gyász novellája címmel. Néhány hete veszítettem el az édesapámat, ezt a lelki állapotot helyeztem egy még kidolgozás alatt  álló regény környezetébe, és így tudtam megmutatni az olvasóknak a gyász érzését. Nem is tudok hitelesen írni olyan érzésekről, amiket még nem éltem meg.

Hogyan született meg a főszereplők karaktere, jelleme? Mi alapján választottad ki a nevüket és azt, hogy melyik világnak a tagjai lesznek?

Négy fiatal (két lány, két fiú) történetét meséli a Legendary-Lázadás című része. Ketten az emberek ketten a Wolferek világából indulnak. Anélkül, hogy spoilereznék, azt azért hozzá tenném, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az az eredeti fajuk, ahonnan indulnak.

  Alex, a fiam. Az ő nevéből és karakteréből született Axián a Wolfer fiú. Ő a fiú, aki az olvasók szeme előtt fog férfivá érni. Keresi az útját, a helyét a világban. Az olvasók kedvenc idézete: „(…) az égvilágon bármi lehetsz, és a helyed is megtalálhatod. Egészen pontosan csak te döntheted el, hogy hol is van a TE helyed. Sejtem, ott lesz, ahová a szíved is húz.”

  Lillien (Lilla a keresztlányom), maga a jóság és ezáltal, az ő személyiségfejlődésében végigkísérhetjük, ahogyan megtanul kiállni magáért, népéért, elveiért. Ahogyan az egyszerű szerény kislányból vezető válik.

  A valóságban Lilla ikertesója a keresztfiam, Szebásztián, ő lett az én Sebtyánom. Az anyukája néha megőrül a vadságától, de az olvasók imádják. 2600 Legendary lányom keresi a világban az Ő Sebtyánját, a fiút, aki egyszerre vagány, vad és lelke van. Napi szintem kapok 2-3 üzenetet, amiben a folytatást és Sebtyán faját találgatják.

  Nora karaktere, pedig az én személyiségemhez áll a legközelebb. Ő egy Wolfer lány. Valami nagyot akar tenni, szabadságra vágyik, miközben rengeteg béklyója van. A személyisége akkora változáson megy keresztül egyetlen könyv alatt, hogy szinte mondhatni, megjárja a végleteket. A pozitív szereplőből úgy lesz „gonosz”, hogy érted miért vált azzá, ezáltal nem is tudod utálni.

Ezért nagyon sokat „lincseltek” az olvasók. Imádták, szurkoltak neki és szerelmének. Elolvassák a könyvet és rám írnak, hogy tehettem ezt vele! Illetve követelik a folytatást…

Ki (k) a kedvenc szereplőid és miért?

Sebtyán és Nora a két kedvenc karakterem. Magam is lázadó jellem vagyok így velük a legkönnyebb azonosulnom.

Te melyik általad teremtett világban élnél a legszívesebben?

A Wolferek világa és az általam most írt (hiszen én már a Legendary 2-t azaz a Legendary – Szövetséget írom) Tanondai azaz Sárkány világ a kedvenceim.

Hogyan motiválod magad az írásra?

Kifogyhatatlan fantáziával megáldott ember vagyok, én örülök, ha leülhetek írni nem, kell hozzá motiváció, ez nekem nem muszáj, nekem az írás maga a jutalom.

Mikor és hol szeretsz a legjobban írni?

Kint a szabadban és hangulatos kávézókban. Gyakran lehet látni padon ülve különböző városok padjain parkokban és tereken írni. Görbe háttal kaparok egy füzetbe, ha láttok, gyertek oda nyugodtan. 😉

Hogyan jött a Legendary történetének gondolata/ ötlete?

A legnagyobb konfliktust az okozza, hogy a népek keveredését tiltják. Én ezt gyakran látom a mi emberi világunkban is. Szeretném elfogadásra tanítani az embereket a történetem által.

Van íráshoz használt dallistád?

Imádom Havasit. Olyan csodálatosak a zenéi, milliónyi érzelmet tud vele közvetíteni. Gyakran írok az ő zenéire. A zene befolyásolja a hangulatunkat, ezért megszoktam keresni azt a hangulatot ami éppen a könyv részhez passzol és a zenét hallgatva abba a lélek állpotba kerülök, ami az aktuális rész megírásához kell.

Például: Szerelem: https://www.youtube.com/watch?v=53UG28poX84

Erre írtam a Törpök világának részletét, amikor Nora sok mindent megtudott e népe tetteiről:

https://www.youtube.com/watch?v=5xTX7uTjaxs

Háború: https://www.youtube.com/watch?v=Da4LJAgGJRk

A tündérek táncát, pedig egy kizomba remix ihlette: https://www.youtube.com/watch?v=s_S4RSn0n-g

Mit gondol (nak) a családod/barátaid/szeretteid arról, hogy írsz?

Sokáig úgy gondolták, hogy kedves kis hóbort. Apukám szerintem belehalt volna, ha azt mondom neki kamaszként, hogy írást akarok tanulni és abból élni. Még tavaly is csak nagyokat hallgatott amikor azt mondtam, hogy saját kiadásba kezdek, de amikor látta, hogy milyen jól megy már együtt örült velem a sikereknek.

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban?

Az írást és az értékesítést, utóbbi által találkozhatok az olvasóimmal és az rengeteg energiával tölt fel.

Hogyan lépsz túl az írói válságon?

Nem volt még hozzá szerencsém. Én egy eléggé elvarázsolt lény vagyok. Egész nap ébren álmodom, és alig várom, hogy toll és papír legyen a kezem között, hogy az elképzeléseimet papírra vessem.

Mikor döntötted el a könyv végleges címét?

A lázadást maga a történet magába hordozza. Egy szóval így lehet leírni a történetet: Lázadás!

A Legendary, pedig a legendás lényekre és a fantasy szálra utal. Mire körvonalazódott a fejembe a történet meg lett hozzá a cím is.

Kik azok a szerzők, akik a legjobban inspirálnak téged íróként?

J.K. Rowling Harry Potterén nőttem fel, most Cassandra Clare-n függőzöm.

De magyar íróként nagyon sokra tartom A.O Esthert és Lang Tündét is, akik nem csak nagyszerű írók, de nagyon pozitív személyiségek is.

Milyen céljaid vannak idén az írással kapcsolatban?

A Legendary – Lázadást folytatom és egy készülő ötleten a Holt lelkek kémiáján dolgozom.

A Legendary-t itt tudjátok követni:

https://www.facebook.com/HestiaPotterLegendary/

Illetve egy keresztnévért és egy e-mail címért cserébe itt tudtok beleolvasni:

www.hestiapotter.hu

Most augusztusban és szeptemberben, 29%-os tanévkezdési kedvezménnyel tudtok hozzájutni a www.hestiapotter.hu/megrendeles oldalon keresztül.

A Holt lelkek kémiáját, pedig itt tudjátok nyomon követni…

A magánkiadás miatt esetleg kellett kihagynod fejezetet, amit még szívesen beleírtál volna?

Nem! Sikerült megtalálnom az ország szerintem legköltséghatékonyabb és segítőkészebb nyomdáját. Én így írok, nekem ez a stílusom. Nem tudok 3,5 oldalon át írni az arany színű, rozsda szélű, pergően hulló, káprázatos, őszi falevelekről. Ami nem lenne az én stílusom! A legjobb, amit hallottam a Legendary-ra, hogy eszenciális kivonat.
Pörgő és eseménydús 🙂
Ez vagyok Én! Így írok Én!
A csillagászok, amikor felfedeznek egy új csillagot veszik hozzá a bátorságot, hogy el is nevezzék.
Én ez alapján veszem hozzá a bátorságot, hogy a Legendary-t REVELLA (regény és novella keveredése) műfajnak nevezzem el, és mint új műfajt kedvem szerint használjam és alakítsam.
Nem azért írok, hogy untassak!
Azért írok, hogy szórakoztassam és elvarázsoljam az olvasókat.
Nem lehet mindenki Legendary függő és nem is kell, hogy az legyen.
A Legendary-Lázadás ez alapján nem lesz kibővítve illetve revella műfajban készül a folytatás is.

Sokak észrevétele, hogy pergő események követik egymást és sokszereplős a könyv. Szerintem egy Trónok harcához képest az én művem teljesen el van néptelenedve. 🙂

Várható a könyvnek a folytatása?

 A második kötet folyamatban van.

A párom szokta mondani, hogy idén mindenki Wolfer akart lenni, jövőre mindenki Tanondai (sárkány).

Mindent beleadtam ebbe a világba. Megőrülök, mert nem találok a kettőhöz borítót, mert nem létezik olyan sárkány kép, amilyet én álmodtam meg. Amivel egy ember azonosulni tudna. Akartunk már a világirodalom csodájára sárkány gazdája lenni, de én most azt akarom elérni, hogy ti magatok akarjatok egy szikláról leugorva sárkányként tovább repülni. Sok új színes karaktert, új világokat és az első kötetben felvázolt bonyodalmak egy részének megoldását ígérhetem.

A megjelenése jövőre várható.

ˇˇKÖNYVES IDÉZETEKˇˇ