Filed in #Könyvmolypéntek 11.rész 2018 Egyéb kategória Január Read&Speak Rsblog sorozat

Könyvmolypéntek 11.- Szótárak, nyelvkönyvek

OLVASÁSI IDŐ: KB. 3 perc

Megvallom őszintén ezt a bejegyzést már nagyon régóta vártam, hogy megírhassam. A címből sejtve a mai Könyvmolypéntekben a nyelvtanulásról és hozzájuk kapcsolódó könyvekről lesz szó. A mai résznek már 2 hete meg kellett volna, hogy jelenjen, azonban a félévi hajsza miatt, semmire sem maradt erőm. A péntek estéim úgy teltek, hogy hazaestem az iskolából és este 7 óráig aludtam, utána meg már nem maradt időm a blogra. Reméljük ezentúl másképp lesz.

1,5 nyelvvizsga után, amit remélek hamarosan 2 lesz, megszeretném veletek osztani a tapasztalataim, magával a vizsgával kapcsolatosan, meg a felkészülésről is.

Én az ELTE Origó Nyelvi Centrum nyelvvizsgáját választottam, mivel helyben is van és teljesíthető. A szóbeli nyelvvizsga 3 részből áll és végig a vizsgáztató tanárral kell beszélgetni. Tartalmaz egy beszélgetést, egy képleírást és egy szituációt, valamint egy hallott szöveg értést, pontosabban kettőt. A beszélgetés nagyon jó volt. Próbáltam minél több mindent elmondani és helyesen. A hallott szöveg értéstől nagyon féltem. Korábban sokat gyakoroltam, de ez olyan kiszámíthatatlan, mindegy mennyit gyakorol valaki. Sikerült egy nehezebb szöveget kapnom, de így is elég sok mindent megértettem belőle. A második szöveg egy kis könnyű falatka volt. A kibővült írásbeli része is teljesíthető időn belül. Úgy gondolom fontos, hogy bőven legyen idő minden feladatra és ne azon kelljen izgulni, hogy nem fogok-e kifutni az időből. Az írásbeli rész 2 szövegértésből 1 fordításból és 2 levélből áll.

A vizsga röviden ennyi lenne és áttérnék a könyvekre. Ezen a nyelvvizsgán lehet szótárt használni. A szótárak megkönnyítik az életünk, hiszen több tízezer szó/ szócikkely van bennük és könnyű a használatuk. Betűrendbe rendezve a szavak, több jelentésük van megadva, gyakran a múlt idejű alakokat is tartalmazzák. Az élet bármely nyelvekhez kapcsolódó területén hasznosak. Ráadásul vannak kis- közepes- és nagyszótárak is, így külföldi útjainkra is magunkra vihetjük őket.

Én kétféle szótárt használok a tanulmányaimhoz, és teljesen megvagyok velük elégedve.

Rengeteg fajta nyelvkönyv van a piacon, amelyek érettségire, nyelvvizsgára készítenek, fel valamint nyelvtani magyarázatokat tartalmaznak. Ezek a könyvek nagyon hasznosak. Főleg az érettségis könyvek, mivel gyakran kidolgozott szóbeli tételeket is tartalmaznak. Ezekből szintén a Maxim Kiadó könyvei a legjobbak. Közép és emelt szinten egyaránt megjelennek a köteteik. Nyelvtani magyarázatok közül az Oxford Kiadó könyvét emelném ki. Az összes igeidőt tartalmazza angolból és gyakorló feladatokat is tartalmaz. Nyelvvizsgára pedig a NAGY nyelvvizsgakönyv sorozatot emelném ki. Az adott vizsga típusához igazodnak, sok feladatot tartalmaznak, valamint kidolgozott mintákat.

Köszönöm, hogy elolvastad!

ˇˇKÖNYVES IDÉZETEKˇˇ