Filed in 2017 Február Könyv

Révai Gábor: Beszélgetések a függőségről

OLVASÁSI IDŐ: KB. 3 perc

Kedves Olvasóim! A mai nap egy számomra igen tanulságos könyvről szeretnék írni. A könyvet a Libri Kiadó jóvoltából a 2 hetes Könyvkihívás első csapatában olvashattam el. Köszönöm szépen!

Révai Gábor író interjúalanyaival olyan témát jár körül, amely szinte mindenkit érint: a függőség kérdését. Pálinka-nagyhatalom vagyunk – figyelmeztet a szerző –, miközben Magyarországon alkohol okozta májzsugorodásban mintegy ötször annyian halnak meg, mint Európa más országaiban. A kábítószer-használatot a nagy többség szigorúan elítéli, tiltja a jog is, a könyvben nyilatkozó szakemberek azonban – eltérő terápiás módszereik ellenére – a jogi tiltást egyhangúan helytelenítik. Az ismeretterjesztésen túlmenően a Beszélgetések a függőségről célkitűzése az addikciókat körülvevő társadalmi és jogi környezet befolyásolása, valamint annak elősegítése, hogy előítéleteinket hátrahagyva elmozduljunk végre a megértés és az elfogadás irányába.

Vélemény:

Mielőtt még hozzákezdenék a könyv értékeléséhez, szeretném megköszönni, hogy a szerencsés nyertesek között lehettem. Többet nyertem, mint szimplán egy könyvet, olyan tudást, amelyhez, valószínűleg soha nem jutottam volna hozzá. Azt gondoltam, hogy 180 oldalt, majd milyen hamar elolvasok, de nem így volt. Kellett egy hét mire aprólékosan befogadtam és eltároltam az új információkat. Számomra a könyv teljesen új megvilágításba helyezte a függőséget. Amikor, meghallottam azt a szót, hogy függőség, leggyakrabban drogosokra, illetve szerencsejátékosokra gondoltam, azonban rájöttem, hogy nem lehet őket csak így bekategorizálni. Megtanultam a másik oldalról nézni a helyzetüket, hogy nem biztos, hogy ők a felelősek azért, mert függővé váltak. „A függőségnek sohasem a drog az oka, hanem a fájdalom. A fájdalom pedig szerinte sokszor a gyerekkorban gyökerezik.” Általánosságban keveset hallunk a függőségről, akár tabutémának is mondható, a háztartások és az iskolák keretein belül is. Annyi előadásra küldtek már el bennünket, de még egy se foglalkozott igazán a függőséggel. A könyv által megtudhattam, hogy mi az a függőség, minek köszönhető leggyakrabban, mely folyamatok juttatnak el egy embert oda, hogy függővé váljon. A kedvenc idézetem a könyv hátlapján található: „A függő a legérzékenyebb a családban, aki kimutatja azt a sok bajt, amivel a család még nem nézett szembe nyíltan.” Az idézet a Máté Gábortól származik, akivel a szerző bár a legkevesebbet beszélgetett, mégis azokat a részeket élveztem a legjobban. Nagyon meglepő volt számomra, mikor kiderült, hogy mi alapján lesz egy szer illegális vagy legális és mi alapján kap meg egy bizonyos színt egy adott gyógyszer és, hogy az LSD-t is a gyógyszeripar fejlesztette ki, és orvosságként használták. Összességében egy nagyon izgalmas, érdekes, tanulságos könyvet olvashatunk. Első sorban a 18 év feletti korosztálynak ajánlanám, illetve azoknak, akiknek a családjukban van függő, vagy ők maguk is azok(voltak), vagy csak szeretnék magukban letisztázni, mi is az a függőség. Az írásom végét szintén a borító hátlapján található Szummer Csaba idézettel zárnám, amely engem nagyon elgondolkodtatott: „A két legtöbb halálos áldozatot követelő, rendkívül addiktív pszichoaktív anyag egyébként legális. Úgy hívják őket, hogy alkohol és nikotin.” Remélem a közeljövőben többet fogunk hallani a függőségről.

Összegzés:

Az összegzést kihagynám, ugyanis az általam felállított értékelési szempontokból, mindössze csak kettőt tudnék felhasználni, de szempontokkal vagy nélkülük is elmondom, hogy a könyvet nagyon hasznosnak találtam. Úgy gondolom, amint nagyobb leszek újból neki fogok esni felnőtt fejjel is.

ˇˇKÖNYVES IDÉZETEKˇˇ